2012. augusztus 2., csütörtök

Meggyes koszorú

Tegnapra kölcsönkértem Dóri uncsitesóját, mert szükségem volt a konyhában segítségre :) Délután sütkéreztünk egy kicsit, a végeredmény nagyon finom lett. Dóri nagyon szereti gyúrni a tésztát, néha bele is kóstolva. Gyorsan elkészültünk, utána lehetett még egy nagyot játszani az udvaron, és vacsorára pont ehetőre hűlt a koszorú. Reggelire is maradt, és meglepetten tapasztaltam, hogy az a darab, ami fedetlenül maradt, az is teljesen puha volt, másnaposan is ugyanolyan finom volt. A meggy savanykás íze nagyon jól illett az édes tésztához, de más gyümölccsel is el tudom képzelni, vagy esetleg túrótöltelékkel. És a legfontosabb: reggelire a gyerkőcök ezt választották a szokásos tejbe áztatott valami helyett. ez nagy előrelépés, mert kevés étel tudja überelni a reggeli "kekszet".


Hozzávalók 12 darabhoz:
A tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
2 dl tej
1 tojássárgája
10 dkg margarin
1 csomag szárított élesztő
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
csipet só

A töltelékhez:
20 dkg meggy (fagyasztott)
1 evőkanál cukor
2 evőkanál zsemlemorzsa

barnacukor, tojásfehérje a tetejére

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben dagasztottam, kelesztettem. Amikor megkelt, lisztezett felületen rudat formáztam belőle és 12 egyenlő részre osztottam. A töltelékhez a meggyet kiengedtem, leöntöttem a levét, összekevertem a cukorral és a morzsával. A tésztadarabokat kilapítottuk beleraktunk 5-6 szem meggyet, becsomagoltuk. A közepét kilyukasztottam, széthúzogattam, vigyázva, hogy a meggy fedve maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, megkentem a tojásfehérjével és megszórtam barnacukorral. 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb, 20 percet sütöttem.

Ötletadó: NL Konyha - 2011. július-augusztus (Papp Emese)

Nincsenek megjegyzések: